Een merkbare, zichtbare verandering van vergaderen in de eigen beroepspraktijk.
De duur van de training is 2,5 dag. Dit is als volgt opgedeeld:
De basistraining is een complete set van activiteiten die samen bijdragen aan een hele andere kijk en toepassing van vergaderen. We starten natuurlijk met een nulmeting (hoe staan we er voor?) en eindigen met een afrondend overleg waar implementatie en borging van het geleerde centraal staat. Het gaat immers om blijvende, professionele gedragsverandering en dat is niet klaar na de training.
Op de eerste dag gaat het in eerste instantie om de bewustwording over hoe men op dit moment vergadert en om een doorkijk hoe het anders kan richting ‘ongewoon goede vergaderingen’. De deelnemers ervaren al vrij snel het grote verschil tussen wat men traditioneel gewend is en de OGV-aanpak. Het unieke stappenplan, inclusief een eerste kennismaking met de OGV-vergaderkaarten©, komt in de middag al aan de orde en er wordt even gesnuffeld aan nieuwe spelregels en een hele nieuwe definitie van ongewoon goede vergaderingen. Het oefenen met de OGV-vergaderkaarten© is voor iedereen een volledig nieuwe, inspirerende ervaring. Dus, direct uit de comfortzone! Aan het einde van de dag kiest elke deelnemer één of meerdere radicale, nieuwe spelregels om deze direct in te passen in haar/zijn beroepscontext.
Op deze dag zoomen we in op de afzonderlijke stappen van het vijfstappenplan van Ongewoon Goed Vergaderen, inclusief een herijking van de agenda. De eigen vergaderingen, verslagen en agenda’s zijn input voor de training en zorgt ervoor dat het geleerde altijd snel en praktisch kan worden toegepast. Het is dus een echte ‘hands-on’-dag, waarbij we ook aandacht hebben voor de kunst van het reflecteren en feedback geven/nemen. Ook vandaag eindigen we met enkele praktische opdrachten om het geleerde direct toe te passen in de eigen beroepspraktijk. Na vandaag wordt het duidelijk dat door de verbinding van de methodiek aan enkele hogere theorieën Ongewoon Goed Vergaderen nooit een set trucs kan worden.
Nadat we op dag twee de afzonderlijke onderdelen hebben uitgediept, gaat het nu om de integrale toepassing van de vijf stappen van het vijfstappenplan van Ongewoon Goed Vergaderen. We oefenen met ingebrachte casussen met het ontwerpen en daadwerkelijk uitvoeren van ‘kleine vergaderingen’ en verkennen enkele belangrijke begrippen als ‘dialoog versus debat’, ‘rentmeesterschap’, ‘emoties en behoeftes’, ‘leercyclus van professionals’ en traditionele en ‘andere’ vergaderrollen. Met de introductie van ‘Maatjes-in-Meetings’ worden de thuisopdrachten voor de eigen beroepspraktijk toegelicht.
Zoals op de andere dagen wisselen we onze ervaringen uit met het geleerde. Daarnaast gaan we in dialoog met een OGV-ervaringsdeskundige en bespreken we mogelijke vormen van invoering binnen de eigen organisatie. We evalueren de hele training en blikken vooruit naar kruisbestuiving in de nabije toekomst.
De intertraining is een mix van intervisie en inhoudelijke verdieping van het gedachtegoed. Voor een intertraining geldt een groepsgrootte van minimaal vier en maximaal zes mensen. De ervaring leert dat de grootte van de groep de deelnemers veiligheid en vertrouwen biedt om zich kwetsbaar op te stellen. Er is daardoor voldoende ruimte voor zowel persoonlijke leerervaringen als inhoudelijke verdieping.
De deelnemers vullen opnieuw de OGV-vragenlijst© in, die na verwerking wordt besproken met de opdrachtgever. Daarnaast bespreken we de mogelijke implementatie en wijze van borging intern.
De aanpak is ervaringsgericht, waarbij de beroepscontext en de eigen ervaringen input zijn voor de trainingsmomenten. Reflectie en feedback geven en nemen zijn structureel in de training geïntegreerd. Van de deelnemers vragen we een nieuwsgierige, ontdekkende en verkennende grondhouding.
Om een zo goed mogelijk leerrendement te realiseren, bestrijkt de basistraining een tijdsvlak van ca. 4 tot 6 maanden.
Open inschrijving: minimaal 12 en maximaal 20 personen.
In-company: in overleg.
Open inschrijving: locatie wordt binnenkort bekendgemaakt. / In-company: in overleg met de opdrachtgever.