OGV logo - ongewoon goed vergaderen
Ongewoon Goed Vergaderen is een product van het Meeting Skills Institute

Een schitterende kick-off in Port Elizabeth, Zuid-Afrika

Voor United Through Sport, de organisatie waar mijn jongste zoon stage loopt, heb ik enkele dagen vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb mensen kennis laten maken met een aantal werkvormen waar zij zelf met de kinderen mee aan de slag gaan. Uiterst dankbaar werk met geweldige deelnemers. Hieronder volgen enkele prachtige werkvormen waarmee we de trainersgroep van UTS beter met elkaar lieten kennismaken als start van het nieuwe seizoen (het is de laatste week van hun zomervakantie).

Kennismaking met mindmap over jezelf

Ik had aan de directeur gevraagd of de hele staf mee kon doen, dus inclusief schoonmaakster, kok en beveiliging. En dat bleek een gouden greep. Iedereen moest op een flipovervel zichzelf in het midden zetten en dan vijf takken tekenen, die stonden voor:

  • Waar ben jij goed in? Wat zijn jouw kwaliteiten?
  • Waar ben jij binnen UTS vooral op gericht, wat heeft jouw bijzondere aandacht?
  • Waar heb jij een hekel aan, wat vind je vervelend?
  • Aan wie, aan wat ben jij loyaal?
  • Wanneer voel je je klein?

In Nederland schroomt men niet om deze vragen meer dan compleet te beantwoorden, maar da’s hier toch wel even anders. Zeker ook omdat de baas meedeed. Ze begonnen allemaal wat schoorvoetend aan de oefening, maar door ze rustig elkaar wat te laten helpen lukte het iedereen om per onderdeel iets op te schrijven over zichzelf.

De bespreking hielden we buiten op het grasveldje – tjonge, de deelnemers waren zo respectvol en hadden zoveel aandacht voor elkaar! Degene die sprak stond dan op, iemand anders hield het flipovervel zichtbaar voor iedereen vast, en dan presenteerde iedereen zich. Ontroerend na afloop waren de reacties van verschillende mensen die zeiden dat ze echt dingen van anderen hoorden die ze niet wisten. Terwijl ze al jaren met elkaar samen werkten. En dat dit de eerste keer was dat ze in de hele groep gesproken hadden. En dan ook nog eens met de baas erbij! Sommigen werken hier al meer dan vijf jaar…

Na afloop hebben we met elkaar besproken hoe je deze werkvorm kunt inzetten tijdens het UTS-programma: wanneer wel, wanneer niet, hoe dan precies, en waar kun je vooral op letten.

 

Presenteer UTS aan de president

Om de deelnemers na te laten denken over het bestaansrecht van deze ngo (niet-gouvernementele organisatie) verdeelde ik de groep in subgroepjes van drie tot vier mensen met de (fictieve) opdracht om voor president Zuma een korte presentatie te houden. De president zou na de presentatie heel goed moeten weten waarom UTS onmisbaar is voor zoveel kinderen uit de townships! De deelnemers mochten van alles doen als presentatievorm: interviewen, pitchen, verhalen vertellen, enzovoort. Ik gaf de baas de opdracht om niet mee te doen, maar om goed te kijken en luisteren naar de presentaties en hierop vooral positieve feedback te geven.

Vol bezieling presenteerden ze aan mij (ik vervulde de rol van president) hun ontroerende verhalen: “Als moeder kon ik mijn kind niet naar vervolgonderwijs sturen, daar had ik geen geld voor. Maar mijn kind werd door UTS gescout. Ze kwamen mij vertellen dat ze voor een beurs konden zorgen. Dat was ongelooflijk, daar kon ik alleen van dromen. Nu speelt mijn dochter in de nationale competitie en studeert!” Daarnaast speelde een andere groep een rollenspel waarbij moeder en dochter geïnterviewd werden en weer een andere groep gaf een geweldige pitch. Bij de terugkoppeling vertelde de baas met glazige ogen dat ie volledig overrompeld was door zoveel kwaliteiten en inzichten. De uitgelaten stemming tijdens de voorbereidingen en uitvoeringen maakten plaats voor een diepe, verbindende stilte…

Zo’n 1200 kilometer van huis realiseerde ik me opnieuw hoe bevoorrecht ik mij voel om deze krachtige, actieve en coöperatieve werkvormen, die zoveel meer dimensies van het leren raken, te kunnen delen met anderen, waar ook ter wereld. En als het dan ook ten goede komt van onze volgende generaties, dan is dat natuurlijk bijzonder mooi!