OGV logo - ongewoon goed vergaderen
Ongewoon Goed Vergaderen is een product van het Meeting Skills Institute

Boek: Ongewoon Goed Vergaderen

Bijna een kwart van onze werktijd en 10 procent van ons budget gaat op aan vergaderen. En we zijn er nog slecht in ook: mensen bereiden zich niet voor, komen te laat of helemaal niet opdagen, doen nauwelijks een mond open en stellen beslissingen uit. Zo zijn vergaderingen zonde van de tijd.

 

Maar het kan anders. Trainer en coach Rob de Haas ontwikkelde ‘Ongewoon Goed Vergaderen’, een slimme vergadermethode waarmee de collectieve denkkracht in organisaties optimaal wordt benut. Houd het aantal deelnemers klein, verdeel verantwoordelijkheden en ontwerp de agenda vooraf: met deze en andere principes kom je tot betere oplossingen en besluiten. Zo worden bijeenkomsten weer leuk en zinvol! Ongewoon Goed Vergaderen maakt dat vergaderen weer onderdeel van je werk wordt, in plaats van een blokkade.

 

“Eindelijk heeft Rob zijn inzichten gedeeld in dit boek. Voor het eerst in mijn leven ben ik optimistisch over de meerwaarde die vergaderen ons kan bieden.” – Jan Beekwilder, CEO TIX.nl en Tribal Internet Solutions

 

“OGV is écht een andere manier van vergaderen. Zoals we allemaal zouden willen dat vergaderingen verlopen. Collectieve denkkracht en na afloop nog vol energie!” – Judith Hoekstra, senior beleidsmedewerker/hoofd communicatie ROC van Amsterdam

 

trainers-rob-de-haasRob de Haas is een onafhankelijke veranderdenker en -doener. Hij helpt in binnen- en buitenland managers, teams en topsporters hun prestaties te verbeteren. Tot 2010 was hij de drijvende kracht achter het De Bono Expertisecentrum van de School voor de Toekomst. Hij creëerde in samenwerking met de Governance University de training ‘Authentiek leiderschap voor toezichthouders in de zorg’ en leidde samen met Wouter Hart de eerste opleidingen rond de bestseller Verdraaide Organisaties. Momenteel werkt hij met Gastronomixs aan de unieke training ‘Toegepaste creativiteit in het vak horecaonderwijs’.

 

 

ONGEWOON GOED VERGADEREN | Rob de Haas 

978 90 470 0884 2 | 192 pp | € 29,99 | inclusief een set vergaderkaarten

VANAF EIND NOVEMBER TE KOOP IN DE BOEKHANDEL EN ONLINE BIJVOORBEELD OP BOL.COM EN MANAGEMENTBOEK.NL

BESTEL HET BOEK

 

Recensies (1)

Managementboek | 05-04-2016 | Door Carla Verwijs

Heeft u ook zo fijn vergaderd vandaag? Veel besluiten genomen, goede discussies geleid en alle actiepunten naar tevredenheid afgehandeld? ‘Was het maar waar!’, denkt u misschien. Op z’n best bent u weer bijgepraat over de kleinkinderen van uw collega. In dat geval is Ongewoon Goed Vergaderenvan Rob de Haas een boek voor u!

We zijn met z’n allen bewust onbekwaam in vergaderen, concludeert De Haas. Terwijl vergaderingen juist heel inspirerend kunnen zijn. Er zit meer onder het oppervlak van een groep mensen die bijeenkomt, terwijl dat vaak onderbenut blijft. Ongewoon goed vergaderen (OGV) is een methode die aan de ene kant structuur en duidelijkheid aanbrengt, en aan de andere kant de deelnemers ruimte geeft voor verdieping en debat. Zo heeft een vergadering toegevoegde waarde, in plaats van dat het een bron van frustratie en tijdverspilling is.

De basisprincipes van OGV zijn: structuur bepaalt gedrag; collectieve denkkracht moet je organiseren en vergaderen is een te leren vaardigheid. Structuur is belangrijk in een vergadering. Het schept ruimte, maar het moet niet ten koste gaan van het doel van de vergadering. Zorg dat u de juiste mensen bijeen roept en dat iedereen actief deelneemt. Een duidelijke rolverdeling is cruciaal. Deze rollen staan niet voor altijd vast, maar rouleren. Als we vergaderen gaan zien als een collectieve prestatie, kunnen we ook reflecteren en leren: hoe deden we het als vergadergroep? Wat kan er beter?

De Haas beschrijft vijf stappen om tot een goede vergadering te komen en daarbij horen 12 spelregels. Een spelregel is bijvoorbeeld: we starten en eindigen op tijd. Het boek bevat een set vergaderkaarten, die horen bij elke van de vier fasen van een vergaderpunt: verkenning / exploratie, incubatie / broedperiode, inzichten en uitvoering / actie. Elke fase heeft een andere kleur. Zo zijn er groene kaartjes die horen bij de exploratiefase met onder andere een kaartje voor doel formuleren en heersende opvattingen. Deze vergaderkaarten zorgen ervoor dat verschillende gezichtspunten over een onderwerp aan bod komen.

Ongewoon goed vergaderen biedt een manier om vergaderingen te organiseren zodat ze waardevol zijn voor alle deelnemers. Door de uitgebreide beschrijving van De Haas lijkt de methode omslachtig en star, maar ik denk dat het in de praktijk meevalt. Ik herken in elk geval veel van de spelregels. Het is duidelijk dat we meer aandacht moeten besteden aan de voorbereiding, daar zal de meeste winst te behalen zijn. Ik voel me gemotiveerd de volgende vergadering anders aan te pakken, al betwijfel ik of ik de kaartjes daarbij zal gebruiken. Met Ongewoon Goed Vergaderen wijst Rob de Haas ons op iets wat we waarschijnlijk allemaal wel weten: vergaderen kan stukken beter. Uiteindelijk ligt de beslissing bij u hoeveel u van OGV gaat toepassen. Het boek en de vergaderkaarten helpen u daarbij.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.